דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > אקווריום > ציוד לאקווריום > מערכת CO2 לאקווריום

מערכת CO2 לאקווריום

אקווריום צמחיה הוא ללא ספק אחת  מסביבות החיים המלאכותיות המיוחדות שניתן לממש בתנאים ביתיים. סביבת האקווריום הינה לרוב מערכת סגורה. מעצם היות האקווריום מערכת סגורה, על האקווריום לספק את כל צרכי החיים השוכנים בתוכו. במידה שתשכילו להבין עקרון זה, האקווריום שברשותכם יהיה יפה לאורך כל ימות השנה.

ראשי פרקים במאמר זה:
מבנה מערכת CO2 לאקווריום
בקר PH
שסתום אל-חזור
בלון CO2
ווסת
ממוסס CO2

מאמר זה עוסק בנושאים מתקדמים הקשורים לצמחי האקווריום ומערכות CO2. מומלץ לקרוא מאמר זה רק לאחר שקראתם את המאמרים באתר בנושאי אקווריום צמחיה.

מבנה מערכת CO2 לאקווריום

להלן שרטוט בסיסי של מערכת CO2 לאקווריום (מקור התמונה - נערך על ידי דיסקוס הגליל):

מערכת CO2 לאקווריום

בקר PH

תפקידו של בקר ה-PH הוא שמירה על רמת CO2 מאוזנת וקבועה באקווריום. כיצד הדבר נעשה?

פחמן דו-חמצני (או בסימונו המדעי CO2) משפיע על רמת החומציות במים. ככל שנמוסס יותר פחמן דו-חמצני למי האקווריום, כך מידת החומציות של המים תעלה (משמע - המים יהפכו לחומצים יותר). לאורך השנים, הבנת תהליך זה הביאה לרתימתו לתועלתנו- כעת, אין צורך לכוון בכיוון עדין את אספקת הפחמן הדו-חמצני למי האקווריום, אלא, נגדיר לבקר ה-PH את כמות הפד"ח המתאימה לנו ותפקידו לשמור על רמתו התקינה לאורך זמן.

אם בעבר תחזוקת מערכת CO2 לאקווריום הייתה משימה קשה המצריכה דיוק והבנת התהליך, הרי שהיום הכיוון הראשוני צריך להעשות בצורה מדוייקת, וכל שנישאר הוא לשמר את המצב (או במילים אחרות, לא לגעת).

כאמור, ערכי ה-PH באקווריום תופסים משנה חשיבות. כעת, מערכת קריטית תלוייה בהם. בטרם נוכל לכייל את המערכת כרצוננו, עלינו להבין כיצד היא פועלת. לרוב, באקווריומי צמחיה  נעשה שימוש במי אוסמוזה על מנת לרכך את המים (קראו עוד בנושאי קשיות מים - אוסמוזה לאקווריום), מידת הקשיות של המים (KH) הוא הגורם השני שעלינו לדעת.

שימו לב שלא כל כמות פד"ח מתאימה עבור האקווריום שלכם. עליכם להיעזר בטבלה ולהתאים זאת עם סוג האקווריום שברשותכם. כיול לא שקול של ערכי ה-PH באקווריום עשוי לגרום לנזק - נמליץ ללקוחותינו להיוועץ עימנו טרם כיול המערכת. התמונה באדיבות - מקור.

שסתום אל-חזור

תפקידו של שסתום אל-חזור במערכת CO2 לאקווריום הוא למנוע חדירה של מים אל צינורות הפד"ח. שימו לב, שבסופו של הצינור ישנו מכשיר חשמלי - הברז החשמלי שמווסת את זרימת הפד"ח לאקווריום. על מנת לשמור על תיפקודה התקין של המערכת, יש למנוע חדירת מים לתוכה.

Thumbnail image for ~/he_IL/דגי_נוי/ציוד-לאקווריום/Images/משאבת-אוויר/שסתום-אל-חזור.jpg
Thumbnail image for ~/he_IL/דגי_נוי/ציוד-לאקווריום/Images/משאבת-אוויר/שסתום-אל-חזור-מזכוכית.jpg
שסתום אל חזור מפלסטיק שסתום אל חזור מזכוכית

בלון CO2

בלון הפד"ח מגיע בגדלים שונים. תכולתו נמדדת במשקל (קילו-גרם). ניתן לרכוש בלון פד"ח בגדלים שונים החל מ-חצי קילו ועד עשרות ק"ג.

את משקלו של הבלון נתאים לגודל האקווריום שלנו. אקווריום קטן יזכה לבלון קטן. יש להשקיע מחשבה ברכישת בלון, כיוון שאיננו מעוניינים לשלוח אותו למילוי אחת לתקופה קצרה מדי. השאיפה היא שהבלון יחזיק לשנה, ואם ניתן (מסיבות לוגיסטיות) אף יותר.

ווסת

הווסת הוא מרכיב מכאני אשר מאפשר יציאת CO2 מהבלון בקצב מבוקר. ווסת ממוצע מורכב ממספר חלקים: שני שעונים (הראשון נותן אינדיקציה לגבי כמות הגז במיכל, השני לגבי קצב הזרמת הפד"ח לאקווריום), יציאת 8\6 מ"מ של פד"ח וברז לכיוון עדין של כמות הגז המוזרמת.

בעבר הלא רחוק, חשיבותו של הווסת הייתה עצומה כיוון שהווסת היה הנקודה היחידה במערכת אשר וויסתה את הזרמת הפחמן הדו-חמצני לאקווריום. לכן, הוא היה מצוייד בברז עדין ("ברז מחט") אשר איפשר כיוונון עדין של קצב ההזרמה. שיטת עבודה זו, נהוגה גם היום באקווריומים דלי תקציב (בהם אין בקר PH). אם כי, החסרון הבולט שבשיטה זו הוא הצורך הגבוה בתחזוקה - לחץ הגז בבלון יורד ככל שהוא מתרוקן ולכן יש צורך לכוון את ההספק בהתאם אחת לתקופה קצרה.

כאשר נתכנן מערכת CO2, הכוללת בקר PH, נוכל לבחור ווסת PH פחות מתקדם - כיוון שהכיוון הסופי נעשה בצורה מדוייקת על-ידי בקר ה-PH, כך שהווסת אינו נדרש לברזים עדינים מדי.

ממוסס CO2

ממוסס ה-CO2 הוא התחנה האחרונה של הפד"ח בדרכו למפגש עם המים. תפקידו של ממוסס ה-CO2 הוא לקשור בין מולקולות ה-CO2 (גז) לבין מולקולות המים (נוזל). ישנן שתי שיטות נפוצות למיסוס ה-CO2:

  • דיפיוזר - מיסוס הגז ללא השקעת אנרגיה. שיטה זו פועלת על עיקרון שעל פיו גז תמיד יעלה למעלה כאשר ישלבו אותו עם מים. לכן, לפד"ח יש מסלול, עד הגעתו לגובה פני המים. עם התקדמותו במסלול, גודל הבועה קטן עקב המיסוס עם המים. מקור התמונה.
    דיפיוזר לאקווריום
  • ריאקטור - מיסוס הגז עם השקעת אנרגיה. שיטה זו הינה השיטה היעילה יותר, ולכן מועדפת יותר. בשיטה זו, נכניס את גז הפד"ח למיכל סגור ונזרים במיכל מים בקצב גבוה. המים שיעורבלו  יאלצו את הגז להתמוסס.
    למידע נוסף - ריאקטור לאקווריום צמחיה.
    ריאקטור לאקווריום


יש לכם עדיין שאלות שנשארו לא פתורות? מחפשים עזרה מקצועית נוספת?
צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל נושא.


מאמרי הרחבה לנושא זה:
+ אקווריום צמחיה
+ תהליכים ביולוגיים בצמחי מים
+ מחזור החנקן באקווריום
- תגיות: co2, שסתום, testing, teuurhuo, co2+לאקווריום., co2+לאקווריום, דיסקוס, פחמן, co2לאקווריום, דיפיוזר