דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > מגדיר > בעלי חיים > מיתרניים > יונקים > לווייתנאים > לווייתני ענק > לוויתן כחול

לוויתן כחול

Blue Whale

ממלכה: בעלי חיים | מערכה: מיתרניים | מחלקה: יונקים | סדרה: לווייתנאים | משפחה: לווייתני ענק | מין: לוויתן כחול

לוויתן כחול
מאפיינים
מוצא:אוקיינוסים
שם מדעי:Balaenoptera musculus
שם נפוץ:לוויתן כחול
אורך מירבי:30 מטרים
משקל מירבי:180 טונות
שימור מצב שימור עולמי - סכנת הכחדה חמורה (באדיבות IUCN)
חסר
מידע
ללא
חשש
קרוב
לאיום
פגיע
סכנת
הכחדה
סכנה
חמורה
נכחד
בטבע
נכחד
תיאור מידע
לוויתן כחול (Blue Whale) הוא אחד מבעלי החיים המיוחדים בעולמנו. לוויתן כחול הוא יונק ימי פופולרי השייך למשפחת לווייתני ענק. תפוצתו של לוויתן כחול פזורה במרבית האוקיינוסים. לוויתן כחול הוא ייצור מאריך חיים. על פי הערכות, משך חייו מגיע לכ-60 שנים. כיום קיימים בעולם 9 אוכלוסיות לווייתנים כחולים מבודדות הממוקמות באזורים מרוחקים אחת מהאחרת.

גודלו של לוויתן כחול הוא עצום! אורכו של פריט בוגר עשוי להגיע לכ-30 מטרים. אם חשבתם שאורכו הוא חריג, חכו עד שתשמעו מהו משקלו. משקל לוויתן כחול בוגר עשוי להגיע לכדי 180 טונות. משקל עצום לכל הדעות. רק לשם השוואה, לב של אדם בוגר שוקל כ-400 גרם לעומת לב של לוויתן כחול אשר משקלו 500 ק"ג. לאור נתונים חריגים אלו נחשב יונק לוויתן כחול כבעל החיים הגדול ביותר אשר חי על פני כדור הארץ בכל הזמנים. 

צבע גופו של לוויתן זה הוא כחול. לאורך מרבית גופו קיימים כתמים רבים. כתמים אלו מופיעים על גופו עם לידתו ומלווים אותו לאורך כל חייו. כתמים אלו (בדגש על צורתם, צבעם וצפיפותם) הם "טביעת האצבע" של הלוויתן הכחול. חוקרים ברחבי העולם נעזרים בסממני זיהוי אלו לצורך זיהוי פרט ספציפי בין אוכלוסיית לוויתן כחול.

אחד מהסממנים הייחודיים ביותר אצל לוויתן כחול הוא פיו. כיאה לחייה הגדולה ביותר על פני כדור הארץ, הפה של לוויתן כחול הוא עצום! בתחתית פיו קיימים כפלים רבים וגמישים המאפשרים לו לפעור את פיו למפתח מקסימלי. למרות שהינו מצפים כי תזונתו של דג ענק זה תהיה תזונה בשרית, תזונתו של לוויתן כחול מורכבת מפלנקטון וסרטנים קטנים (נקראים: קריל) השוחים בלהקות. לוויתן זה מסנן את אותם ייצורים קטנים ממי הים. בפיו קיימים מזיפות אשר מסננות את מי הים החוצה ומשאירות בפיו אך ורק את היצורים אותם הוא לכד.

התופעה המוכרת ביותר אצל לוויתן כחול היא גיחותיו אל קו פני המים לצורך נשימה. תופעה זו מלווה לרוב עם זרם אוויר אדיר הפורץ כלפי מעלה מגופו. לוויתן כחול, בדומה לבני אדם, נושם אוויר אטמוספרי. עליו לעלות אל קו המים אחת לכחצי שעה, לשחרר את האוויר המצוי בראותי ולקלוט אוויר רענן. על גבו של לוויתן כחול מצוי פתח לקליטה ופליטה של אוויר. ראותיו של יונק זה הם עצומות. נפחן מגיע לכדי 5,000 ליטרים אשר עומדים לרשות לוויתן כחול לצורך אחסון אוויר. נפח גדול זה מאפשר לו לשהות מתחת למים למשך זמן ארוך. מוזר ככל שזה ישמע, אילו לוויתן יתמהמה בגוף המים מבלי לעלות כדי לנשום אוויר, הוא יטבע עקב מחוסר בחמצן.

הטורפים הטבעיים של הלוויתן כחול הם בני האדם ולוויתן קטלן. לוויתן קטלן הוא מהחיות הבודדות בעולם אשר מסוגלות לגבור על לוויתן כחול. למען הדיוק יש לציין כי לוויתן קטלן, כאשר הוא צד כחלק מקבוצה, תוקף אך ורק לווייתנים כחולים צעירים. תוך כדי ציד זה, מנסה לוויתן קטלן להפריד בין הצאצא לאמו. הטקטיקה בה משתמש לוויתן קטלן מנסה לגבור על לוויתן כחול על ידי מניעה ממנו לעלות ולנשום אוויר. לאחר התבגרותם של לווייתנים כחולים, לא נשקפות לחייהם סכנות למעט בני האדם.

רביית לוויתן כחול היא נושא אשר האדם טרם מכיר את כל נדבכיה. ידוע כבר כי עונת הרביה של לוויתן כחול היא בחודשי הסתיו. נקבת לוויתן כחול נכנסת בחודשים אלו להריון אשר אורך כשנה שלמה. בסופו של ההיריון תלד הנקבה צאצא יחיד (לרוב). עם לידתו שוקל הצאצא הצעיר כ-3 טונות וניזון מיניקת חלב מאמו. במהלך ילדותו ישהה צאצא לוויתן הכחול במחיצת אמו למשך כמה שנים בהן ילמד הצאצא מאמו את רוב הכישורים אשר נחוצים לו על מנת לשרוד לבדו.

הלוויתן הכחול היה נפוץ בעבר ברוב האוקיינוסים. על פי הערכות המומחים, בשנת 1900 אוכלוסיית לווייתנים כחולים מנתה כמיליון פריטים או יותר. רובם היו מרוכזים באזור אנטרקטיקה. על פי הערכות המדענים, בשנים אלו הייתה תפוצתם בשיאה. 

מתחילת המאה ה-19 ובמשך כ-50 שנים הידלדלה אוכלוסיית לוויתן כחול כמעט עד לכלייה. דיג לווייתנים מופרז איים להביא להכחדתם המוחלטת של יונקים עצומים אלו. תוך כ-50 שנים בלבד הצטמצמה אוכלוסייתם מכ-מיליון לאלפים בודדים בלבד. ארגונים ומדינות ברחבי העולם זיהו את העתיד לבוא, מעט באיחור, ומיהרו להביא לחקיקה האוסרת על ציד הלוויתן הכחול. כיום, לאחר עשרות שנים של מאמצי שימור כבירים, נמצא לוויתן כחול עדין בסכנת הכחדה. על פי הערכות החוקרים, קיימים ברחבי העולם היום כ-16,000 פריטים בלבד.

- קישור ישיר:
- תגיות: לוויתן, ליויתן, ליוויתן, ליביתן, לוייתן, הלוויתן, ליוויתנים, סרתונימשללויתנימקחולימ, אוקיינוסים, לוויטן