דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > מגדיר > צומח > בעלי פרחים > חד פסיגיים > דגנאים > גומאיים > גומא > גומא הפקעים

גומא הפקעים

Cyperus rotundus

ממלכה: צומח | מערכה: בעלי פרחים | מחלקה: חד פסיגיים | סדרה: דגנאים | משפחה: גומאיים | סוג: גומא | מין: גומא הפקעים

גומא הפקעים
מאפיינים
מוצא:רוב חלקי העולם
שם מדעי:Cyperus rotundus
שם נפוץ:גומא הפקעים, סיידה, סידה, בורביט
גובה מירבי:40 ס"מ
צורת צמחיה:עשב
שימור מצב שימור עולמי - ללא חשש (באדיבות IUCN)
חסר
מידע
ללא
חשש
קרוב
לאיום
פגיע
סכנת
הכחדה
סכנה
חמורה
נכחד
בטבע
נכחד
תיאור מידע
גומא הפקעים הוא עשב שוטה מטריד במיוחד השייך למשפחת הגומאיים. תפוצתו נרחבת ברוב חלקי תבל. הוא מוכר כצמח מזיק בכ-100 מדינות שונות ברחבי העולם. לגומא הפקעים ישנם מספר שמות עממים נפוצים. הבולט שבהם הוא סיידה. מקור השם "סיידה" מוצאו במילה הערבית "סעידה" שמשמעותה היא "בוקר טוב". שם זה נבחר משום קצב גדילתו המהיר של גומא הפקעים. לאחר שעמלים להסירו מהנוף, הוא שב ומבצבץ בבוקר שאחרי.

גומא הפקעים הוא צמח נפוץ גם בארץ ישראל. אצלנו הוא גדל בגינות ובשדות חקלאיים. לגומא הפקעים נודעת הרסניות רבה בקרב גידולים חקלאים עקב היותו עשב שוטה. הוא מזיק למראה הנוף גם בגינות פרטיות. בישראל וברחבי העולם עומלים רבות להסירו. חלקם המוצלח של השיטות מבוסס על שימוש בחומרים כימיים. 

הדברת גומא הפקעים תעשה בעזרת חומרים כימיים. הסרתו הפיזית מהקרקע אינה מספקת מענה הולם לצמח זה. לאחר שהוא נפגע, הוא מאיץ את קצב גדילתו ואף גדל באזורים נוספים. יש להדבירו בחומרי הדברה יעודים. לאחר הדברה בודדת תתמעט אוכלוסייתו אך לא תעלם כליל. הסרתו הפיזית לאחר ההדברה תעשה רק כאשר נעריך שחומרי ההדברה הגיעו גם אל הפקעות. מומלץ לחזור על הפעולה בכל מספר חודשים. בכל אופן שהוא, מומלץ לא לתת לו להגיע לשלב בו הוא מפיץ את זרעיו הרבים. זרעיו נפוצים בעזרת הרוח ולכן מכסים שטחים נרחבים במהרה.

גומא הפקעים הוא צמח רב שנתי בעל פקעות המצויות באזור השורש. גובהו המרבי מגיע לכדי 40 ס"מ בלבד. עליו הם דקים וצרים. מוצאם הוא בתחתית הצמח. צבעם הוא ירוק. לאחר שבגר גומא הפקעים, מופיעים גבעולים ארוכים אשר בסופם קיימים זרעים רבים.

- קישור ישיר:
תמונות
תמונות גומא הפקעים:
  • גומא הפקעים
  • גומא הפקעים
- תגיות: סעידה, הדברת+סיידה