דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > אקווריום > מחלות דגים

מחלות דגים - תנאים סביבתיים

אחד הנושאים המורכבים ביותר בתהליך גידול דגי נוי הוא שמירה על בריאותם. הלב נצבט כאשר אנו רואים דגים חולים, או גרוע מכך – דגים שלא שרדו מחלה ומתו. בואו לא נטעה, דגי נוי עמידים מספיק על מנת שנוכל להחזיק אותם בריאים ושלמים באקווריום. בסדרת מאמרים זו נסגל לעצמנו הרגלי עבודה נכונים אשר יסייעו לנו להימנע מהדבקות דגי נוי שלנו במחלות.

ראשי פרקים במאמר זה:
- הקדמה
- תנאים סביבתיים
- מה הלאה?

הקדמה

לא צריך להיות וטרינר על מנת לשמור על הדגים בריאים ושמחים באקווריום. אגדיל ואומר, הכל תלוי בתנאים שאנו מספקים להם. במידה והתנאים באקווריום יהיו סבירים – הדגים יהיו בריאים, ולא – הדגים לא ישרדו. דג שמת הוא תוצאה של מהלך שגוי שעשינו ו\או שלא עשינו (לדוגמא: לא התחלנו טיפול תרופתי בזמן).

בטבע, דגים חיים ומשגשגים גם ללא התערבות בני-אדם. באקווריום\בבריכת נוי אנו מרגישים לא פעם צורך לסייע לדגים להתגבר על מחלות ותנאים סביבתיים לקויים.

האם חשבתם פעם מדוע דגים "פתאום" חולים? כיצד דגים שורדים בטבע גם ללא התערבותנו?

שאלה זו מכילה בתוכה תשובה שאת חלקכם  תפתיע. תשובה זו היא לעיתים קרובות הסיבה מדוע ישנן אצלנו צרות באקווריום או בבריכת נוי.

תנאים סביבתיים

המרחבים בטבע הם עצומים. על פניו נראה שיש "הרבה דגים בים" אבל, מבחינה יחסית, נפח המים "העומד לרשותו" של כל דג הוא עצום. זיהומים שעשויים להיווצר במים אינם מצליחים לפגוע בדגה כיוון שזיהומים צריכים להיות גדולים פי כמה וכמה על מנת להצליח להשפיע על משהו בים\בנחל.

פה טמון הסוד הראשון- צפיפות דגים מובילה לתחלואה מוגברת. כל דג מזהם את המים בהם הוא חי. לכן, ככל שיהיו יותר דגים באקווריום\בבריכה כך יהיה יותר זיהום באופן סטטיסטי.


אזהרה
דגים יכולים להתגבר על מחלות אך לא על תנאי סביבה ירודים.

עכשיו נשאלת השאלה: כיצד מגיעים זיהומים אלה אל אקווריום\בריכת נוי שלי?

גם מבלי שנדע, מספיק להאכיל את הדגים או לשתול צמחים על מנת לגרום למספר רב של תהליכים להתחיל.
לדוגמא: האכלת דגים גורמת להם להפריש בסוף תהליך העיכול את שאריות המזון הלא מעוכלות. שאריות מזון אלו מהוות קרקע פורייה להתפתחותם של בקטריות חיוביות אשר בסופו של תהליך יפלטו למים חומר שנקרא אמוניה.

לאמוניה השפעה שלילית על כלל דגי-נוי וסביבתם. לאמוניה שתי צורות בהן היא יכולה להופיע באקווריום ובבריכת הנוי:

  1. במידה שרמת החומציות במים (PH) נמוכה מ- 7- החומר נקרא אמוניום (Ammonium) וסימונו הכימי הוא NH4. חומר זה הוא רעיל פחות לשוכני האקווריום\בריכה.
  2. במידה ורמת החומציות במים (PH) גבוהה מ- 7- החומר נקרא אמוניה וסימונו הכימי הוא NH3. חומר זה רעיל מאוד לשוכני האקווריום\הבריכה.

אחת ההשפעות של האמוניה היא על המערכת החיסונית של הדגים. דגים, בדומה לבני אדם, זקוקים למערכת החיסונית שלהם במיטבה על מנת לצלוח מחלות.

אמוניה היא רק דוגמא אחת מני רבות לתהליך אשר עשוי לזרז הופעת מחלות. נכון הדבר גם לגבי ניטריט וניטראט.


טיפ
על מנת להבין  את מחזור החנקן באקווריום ובבריכות נוי לעומק, מומלץ לקרוא את המאמר הבא- מחזור החנקן באקווריום.

ריכזנו עבורכם בקטע הבא את התקלות הנפוצות המובילות לזיהומים סביבתיים ולזירוז הופעת מחלות בדגי נוי:

האכלת יתר של הדגים

אל תאכילו יותר מדי את הדגים שלכם!

לפעמים מרוב הרצון שלנו לגרום להם להרגיש טוב יותר, אנו עושים נזק. האכילו את הדגים כך שבתום 3 דקות ממועד האכלה לא ישאר מזון שלא נאכל באקווריום. מזון שלא נאכל נרקב ומזהם את המים בסופו של דבר.

איכלוס יתר של האקווריום

לכל אקווריום יש כמות מקסימלית של דגים אותה הוא יכול להכיל.

 פחות מהכמות הזו, האקווריום יראה לנו ריקני. יותר מהכמות הזו, הדבר יוביל עד מהרה לזיהום המים ולתחלואה מוגברת של דגי נוי. "הכמות המקסימלית" עליה אנו מדברים משתנה בין סוגי הדגים השונים. לדוגמא, דיסקוסים דורשים שטח מחייה גדול יותר מאשר רוזי-ברב. מומלץ להתייעץ איתנו טרם איכלוס האקווריום באוכלוסיות חדשות.

החלפת מים תכופה מבלי להשתמש באנטי כלור

במי הברז בישראל, בדומה לשאר העולם, חברת מקורות מוסיפה למי הברז כלור (חומר כימי) המעקר את המים מזיהומים בקטריאלים. כאשר אנו ממלאים מים באקווריום חדש או מחליפים מים באקווריום קיים, הכמות היחסית של הכלור במים היא גדולה מדי למחייתם של הדגים ועלולה לגרום להם לנזקים. תופעה זו נקראת גם "הרעלת כלור" והיא מתאפיינת בחדירת הכלור למחזור הדם של הדגים וצריבת זימי הדגים.

טיפ
טיפ
כל החלפה או הוספה של מים בנפח העולה מ-30% מנפח הכללי של המיכל דורשת  שימוש באנטי-כלור על מנת לנטרל את הכלור והכלורמין.

דישון נוזלי

בדשנים שאנו מוסיפים למים, על מנת לחזק את הצמחיה, ישנם חומרי הזנה חשובים לצמחי המים. בין כל חומרי ההזנה החיוניים, ישנם חומרים שבריכוזים מסויימים עשויים להזיק לדגים מסויימים. לדוגמא, דגי דיסקוס רגישים לניטראטים. דשנים רבים מכילים ניטראטים. לכן יש חשיבות לא לעבור על המינון אשר מצויין על בקבוק הדשן ואף להתאים את הדשן עבור הדגים במידת הצורך.

דגים מתים

אלמנט לא פחות חשוב בשמירה על אקווריום יציב הוא הוצאת דגים מתים. פשוטו כמשמעו. מת לכם דג באקווריום או בבריכה? הוציאו אותו מהאקווריום אל מנת למנוע את ריקבונו במים.

נכון, גם אם תשאירו דגים מתים במים הם תוך זמן לא רב "יעלמו". אך, עם ה"עלמותם" הם ישאירו לנו באקווריום לא מעט זיהומים בקטריאליים וכימיים שמומלץ להימנע מהם.


מה הלאה?

במאמר זה סקרנו את הגורמים הסביבתיים המובילים לתחלואת דגי נוי.
כעת, מומלץ לעבור למאמר הבא בסידרה העוסק ב- מחלות דגי נוי.


מאמרי קשורים לנושא זה:
+ מחזור החנקן באקווריום
+ פילטר לאקווריום
+ מנורת UV לאקווריום
+ דגי נקאי לאקווריום
- תגיות: testing, מחלות, מחלות+דגים, דגים, דג+כלור, מחלותדגים, דישון, תרופות, מחלת+דגים+ללא+תרופה, אמוניה