דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > אקווריום > גידול דגים

גידול דגים

גידול דגים הוא תהליך שמבוצע ע"י בני האדם כבר אלפי שנים. ישנן עדויות עוד מימי המצרים הקדמונים על כך שהם גידלו דגים למטרות מאכל בצורה מלאכותית.

היום, קורצת יותר מתמיד האפשרות להכניס את עולם המים אל ביתנו. להבדיל מבעבר, כיום ישנם חידושים רבים אשר מקלים על חייו של המגדל המתחיל והמנוסה. אך עם זאת, המכשיר הטוב ביותר שקיים בעולם נחשב כאבן שאין לה הופכין אם לא יודעים להפעיל אותו.

במאמר זה מובא מידע לקוראים המעוניינים לדעת כיצד יש לבצע גידול דגים ולתחזק בצורה נכונה את האקווריום.

Thumbnail image for images/גידול-דגים/אקווריום_דגים.jpg

טיפים לגידול דגים

את הנעשה אין להשיב. כשעושים ניסיונות בגידול דגים באקווריום, לרוב, משלמים מחיר גבוה. כלל ברזל הוא להתייעץ כאשר אינכם בטוחים.

עם השנים, הצטבר אצלנו מידע רב הנובע מטעויות של מגדלים מתחילים. טעויות נפוצות הללו הם הכללים בסיסיים ביותר שכל חובב אקווריומים חייב להכיר. הכרת הטעויות הללו מובילה להבנת התהליכים המתרחשים באקווריום בצורה טובה יותר וכך למעשה לגידול דגים בצורה טובה יותר.

עשר טיפים למגדל המתחיל:

  1. גידול דגים דורש האכלתם בצורה יומית.
    האכל את הדגים בצורה יומית.
    אל תאכיל יותר מדי! האכלת יתר קטלנית יותר מאי האכלה.

  2.  כחלק מתהליך סינון המים (המפורט במאמר הבא – תהליכים ביולוגים באקווריום) נשארים באקווריום רעלים. במינון לא סביר, רעלים אלו עלולים להזיק לדגים.
    החלף את מי האקווריום בתדירות של אחת לשבוע (עד שלושה שבועות). במידה שמחליפים מים כל שבוע, יש להחליף 20 אחוז ממי האקווריום בכל שבוע. במידה שמחליפים פעם בשלושה שבועות, יש להחליף 30 אחוז ממי האקווריום.
    אל תחליף יותר מ-35 אחוז ממי האקווריום בפעם אחת! מי הברז, מלבד הטמפרטורה השונה שלהם (להבדיל ממי האקווריום) מכילים גם כלור הפוגע בגידול דגים תקין. הכלור שבמים פוגע בדגים, ובנוסף לכך הוא משמיד את כל הבקטריות הטובות שיש באקווריום.

  3. יצורים חיים בכלל ודגים בפרט פולטים לסביבתם פסולת תוך כדי תהליך גידולם.
    נקה את הפילטר כאשר אתה מבחין שהספקו דועך ו\או אחת לחצי שנה (הערכה גסה – תלוי בסוג הציוד שברשותכם).
    אל תשטוף את הפילטר במי ברז. קח מים מהאקווריום לתוך דלי –נקי , ונקה את חלקיו של הפילטר בתוך הדלי הזה. שימוש במי ברז ישמיד מושבות בקטריות "טובות" הנחוצות לאקווריום כל-כך.

  4. בחירת מיקום להצבת האקווריום.
    הצב את האקווריום במקום מרכזי.
    אין להציב את האקווריום במקום שבו תהיה עליו שמש ישירה. שמש ישירה תאיץ את קצב גדילת האצות באקווריום. "בקרב" שבין השמש לבין דגי הנקאי, השמש לרוב חזקה יותר.

  5. גידול דגים דורש מרחב מחיה.
    שיקול מרכזי בקנית אקווריום הוא התקציב. בחר את האקווריום הגדול ביותר שתקציבך מתיר לך. להבדיל מאינסטינקט החישוב הבסיסי שלנו ש-"עדיף להתחיל בקטן", בעולם המים המצב שונה. ככל שהאקווריום גדול יותר, כך הוא סלחן יותר לטעויות שבדרך. באקווריום קטן (למשל: צנצנת), כל שינוי קטן, משפיע בחוזקה על המערכת כולה.
    אל תצופף דגים רבים בשטח קטן מדי. גידול דגים בצורה נאותה דורש שלכל אחד מהם יהיה את המרחב שלו.

  6. התאמת אוכלוסיות דגים שונות.
    בטרם רכישת דגים, תכנן מראש את אוכלוסיות הדגים אשר יגדלו באקווריום. אוכלוסיות דגים שונות עשויות להזיק אחת לשניה. לכן, תכנון נכון ימנע בעיות אלו.
    מלבד אוכלוסיות הדגים, קח בחשבון גם את הגורמים הסביבתיים באקווריום. למשל, הציוד המותקן באקווריום וצמחים באקווריום. ישנן אוכלוסיות דגים אשר התזונה שלהן מתבססת על בסיס צמחי, כך שהם יאהבו לאכול את הצמחים שלכם.

  7. אכלוס ראשוני של האקווריום:
    על מנת לבנות את המערכת הביולוגית באקווריום, הוסיפו מעט דגים על מנת להתניע את הבניה. לאחר כמה שבועות, הוסיפו עוד דגים וכך הלאה.
    אל תוסיפו לאקווריום המון דגים בבת אחת. מצב זה מסכן את הדיירים החדשים של האקווריום וכך גם את הוותיקים.

  8. ראיתם דג יפה אצל חבר והוא מעוניין למסור לכם אותו?
    סרבו בנימוס להצעה.
    אל תצרפו דגים ממקורות שונים לאקווריום שלכם. כמעט תמיד, זהו מתכון למחלות באקווריום. הדגים הם נשאים של מחלות ממגוון סוגים. גם אם לא רואים את זה עליהם פיזית, המחלות שם. התועלת שבלקיחת הדג אינה שווה את הסיכון בהדבקת כל האקווריום במחלה.

  9. תאורת האקווריום (לחץ למעבר למאמר מקיף – תאורה לאקווריום)
    באקווריום ללא צמחיה טבעית, הדלק את התאורה רק בשעות שיש בני אדם מסביב לאקווריום.
    אל תפעיל את התאורה במשך 24 שעות (גם אם יש באקווריום צמחיה טבעית). הפעלת התאורה לפרק זמן של יותר מ-11 שעות ביממה, מסייעת להאצת גדילת האצות באקווריום.

  10. ניקוי זכוכית האקווריום וסביבתו:
    נקה את זכוכית האקווריום וסביבתו בעזרת מטלית ספוגה במעט מים.
    אל תנקה את האקווריום בכימיקלים. גם אם זה לא נראה כך, כאשר משתמשים בכימיקלים, נשארים שאריות מהחומר על המשטח שניקינו. יש להימנע ממצב שבו יגיעו כימיקלים אלה אל מי האקווריום. כימיקלים אלו פוגעים בתהליך גידול דגים תקין ואף עשויים לגרום לתמותת הדגים. יתרה מכך, מומלץ לרכוש דלי נקי לשימוש באקווריום בלבד, ובוודאי שלא להשתמש בדלי של שטיפת הבית.

Thumbnail image for images/גידול-דגים/גידול_דגים.jpg


מעוניינים במידע נוסף? נשארו לכם שאלות פתוחות?
צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם.


מאמרי הרחבה לנושא זה:
+ הקמת אקווריום
+ דגי זהב
+ מחזור החנקן באקווריום
+ אקווריום צמחיה
- תגיות: דגים, testing, אקווריום, x, גידול+דגים, check, check.png, מחלות, דגי, דג+גידל+דג