דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > מגדיר > בעלי חיים > מיתרניים > עופות > דורסי לילה > תנשמתיים > תנשמת לבנה

תנשמת לבנה

Barn Owl

ממלכה: בעלי חיים | מערכה: מיתרניים | מחלקה: עופות | סדרה: דורסי לילה | משפחה: תנשמתיים | מין: תנשמת לבנה

תנשמת לבנה
מאפיינים
מוצא:אירופה, אסיה, אפריקה, אוסטרליה, צפון אמריקה, דרום אמריקה
שם מדעי:Tyto alba
שם נפוץ:תנשמת לבנה, תנשמת
אורך מירבי:40 ס"מ
מוטת כנפיים:1.2 מטרים
משקל מירבי:700 גרם
תזונה:מכרסמים
שימור מצב שימור עולמי - ללא חשש (באדיבות IUCN)
חסר
מידע
ללא
חשש
קרוב
לאיום
פגיע
סכנת
הכחדה
סכנה
חמורה
נכחד
בטבע
נכחד
תיאור מידע
תנשמת לבנה היא דורס לילי השייך למשפחת התנשמתיים. תפוצתו העולמית מופיעה בשלל אזורים: אירופה, צפון\דרום אמריקה, אסיה, אפריקה ואוסטרליה. תנשמת לבנה בישראל היא עוף דורס יציב השכיח ביותר בארצנו.  בתי גידלה הנפוצים הם בקרבת ישובים או שדות חקלאיים. במהלך שעות היום אינה פעילה לרוב. בשעות האור היא ישנה על עצים, כוכים, חורבות ושאר מקומות חשוכים או מוצלים.

עוף דורס בינוני בגודלו. אורך גוף תנשמת לבנה מגיע לכדי 40 ס"מ. אורך מוטת כנפיו הוא כ-120 ס"מ. משקלו של פריט בוגר עשוי להגיע ל-700 גרם. צבע גוף התנשמת המצויה בארץ ישראל הוא בהיר למדי, בעיקר צבעי לבן-חום-אפור. צבע העורף והכנפיים הוא אפור-חום. צבע בית החזה והפנים הוא לבן. אזור החזה מנוקד בנקודות אפורות רבות. צבע גוף ייחודי זה מקל על מלאכת זיהוייה בשטח. פני התנשמת שטוחים וצורתם עגלגלה. ענייה גדולות וכהות. רגליה ארוכות וצבעם צהוב-ורוד. טפריה השחורים ארוכים במיוחד.

תנשמת לבנה היא עוף יציב בארץ ישראל. הקינון בארץ חל בין החודשים מרץ-יוני. הקן מוצב במגוון אזורים: גומות בגזע, חורבות, חללים במצוקים ועל בניינים. לרוב יהיו אלו מקומות חשוכים ויאוכלסו שנה אחרי שנה (הפריטים המאוכלסים עשויים להתחלף). זוג בודד מטיל במחזור קינון עד כ-12 ביצים. מספר הביצים המוטלות מושפע משפע המזון בנמצא. משך הדגירה על הביצים הוא 29-34 ימים. הנקבה אמונה על מלאכת הדגירה. הזכר אחראי על אספקת המזון לקן. זכר התנשמת מתחיל לספק את המזון לאתר הקינון עוד טרם בקיעת הגוזלים. גוזל תנשמת לבנה עוטה לאחר בקיעתו פלומת נוצות לבנה, פניו העגלגלות ניכרות כבר אז. הגוזלים נשארים בקן כחודשיים וחצי.

תנשמת לבנה היא המין השכיח ביותר של דורס לילי בארץ ישראל. היא נפוצה ברוב חלקי הארץ. שפע המזון המזדמן לה בקרבת בני-אדם הביא אותה, במשך שנים רבות, להתקרב אל אזור מחייתו. חרף הסכנות הרבות העורבות לבעלי חיים בכלל ולעופות דורסים בפרט בקרבת האדם, נראה כי תנשמת לבנה משגשגת בקרבתנו. במהלך השנים שעברו סבלו אוכלוסיית התנשמות מהרעלות מכוונות אשר יועדו לאוכלוסיית מזיקי השדות. הרעלנים עברו גם אל הדורסים אשר צדו מזיקים אלו וכך נפגעו גם הם. אולם נראה כי אוכלוסיית התנשמות התגברה על מכשול זה לעת עתה.

תזונת תנשמת לבנה מבוססת על מאכל יונקים קטנים. בעיקר מכרסמים. מכרסמים אלו נפוצים ביותר בקרבת שדות חקלאים. לכן, שדות אלו הם בתי הגידול המועדפים על התנשמות. לתנשמת חוש שמיעה מפותח. שמיעה חדה היא מרכיב חשוב למדי לאלו אשר צדים בחשכה מלאה. מעופה החרישי מסייע לה להימנע מזיהוייה וגם להמשיך להאזין לסביבתה גם כאשר היא בתעופה.

כאמור, תנשמת לבנה ניזונה משלל יונקים קטנים בגודלם. יונקים אלו הם מזיקים המצויים בשפע בקרבת שדות חקלאיים. לבעלי השדות ישנו אינטרס מובהק להפחית ככל הניתן את מספר המזיקים בשדות. לתנשמות יש אינטרס למצוא מזון רב ככל הניתן. הרי לנו "שותפות" הנקראת - הדברה ביולוגית. בישראל וברחבי העולם עושים שימוש בהדברה ביולוגית בעזרת תנשמות כבר שנים. התנשמת היא טורף אשר המפחית בשיטתיות את מספר המזיקים בשדות. מחקרים שנעשו הראו כי זוג תנשמות עשוי לטרוף בלילה אחד כ-20 מכרסמים קטנים. חקלאים ברחבי הארץ הנוקטים בשיטת ההדברה הביולוגית, פיזרו סביב שדותיהם קופסאות קינון מלאכותיים רבים אשר שימשו קן לקינון תנשמות. הדברה זו נמצאה יעילה במספר רב של מקרים וכל זאת באמצעים ברי-קיימא.

המילה "תנשמת" מוזכרת בתנ"ך:
  • "ואת התנשמת ואת הקאת" (ויקרא יא', פסוק יח')
  • "ואת הינשוף והתנשמת" (דברים יד', פסוק טז')

- קישור ישיר:
תמונות
תמונות תנשמת לבנה:
  • תנשמת לבנה
  • תנשמת לבנה
  • תנשמת לבנה
- תגיות: תנשמת, תינשמת, 1511347641, 1510584712, ,תנשמת, תנשמת+מוטת+כנפיים, תנשמת+לבנה