דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > מגדיר > בעלי חיים > מיתרניים > עופות > דורסי יום > בזיים > בז מצוי

בז מצוי

Common Kestrel

ממלכה: בעלי חיים | מערכה: מיתרניים | מחלקה: עופות | סדרה: דורסי יום | משפחה: בזיים | מין: בז מצוי

בז מצוי
מאפיינים
מוצא:אירופה, אסיה, אפריקה
שם מדעי:Falco tinnunculus
שם נפוץ:בז מצוי
אורך מירבי:36 ס"מ
מוטת כנפיים:80 ס"מ
משקל מירבי:300 גרם
תזונה:יונקים, עופות, זוחלים, חרקים
שימור מצב שימור עולמי - ללא חשש (באדיבות IUCN)
חסר
מידע
ללא
חשש
קרוב
לאיום
פגיע
סכנת
הכחדה
סכנה
חמורה
נכחד
בטבע
נכחד
תיאור מידע
בז מצוי הוא עוף דורס השייך למשפחת הבזיים. תפוצתו שייכת ליבשות אירופה, אסיה וצפון אפריקה. בז מצוי בישראל הוא יציב שכיח. בתי גידולו האופייניים הם רבים למדי. תוכלו למצוא אותו בשטחים פתוחים, שדות (מעובדים וגם כאלו שלא), יערות ועיירות.

מדובר בעוף דורס קטן ממדים. אורכו של בז מצוי הוא 36 ס"מ. אורך מוטת כנפיו כ-80 ס"מ. משקלו של פריט בוגר הוא כ-300 גרם. הנקבות גדולות בהשוואה לזכרים. צבע גוף בז מצוי הוא בצבעי צהוב-חום. החזה צבוע בצבע צהוב בהיר. החלק העליון של הכנף הוא צבוע חום. גופם מנוקד בנקודות שחורות רבות הפזורות לאורכו. המקור אפרפר.אצבעות רגליו צהובות. טפריו המחודדים צבועים שחור. סממן בולט אשר מסייע לנו להבחין בין הזוויגים השונים הוא צבע ראשם. אצל הנקבות צבע כיפת הראש היא חומה-צהבהבה. אצל הזכרים לעומת זאת, צבע כיפת הראש היא אפורה.

בז מצוי הוא עוף דורס היציב הנפוץ ביותר בארץ ישראל. בעבר, שנות ה-50' וה-60', סבלה אוכלוסיית הבזים מהרעלות שונות שמקורם בבני האדם. משום כך, בשנים אלו מספר פריטי בז מצוי אשר התקיימו בארץ ישראל היה במגמת ירידה. עם חלוף השנים פסקו ההרעלות ההמוניות וההשפעה על אוכלוסיית בז מצוי בארץ לא איחרה לבוא. כיום נפוץ בז זה בשלל אזורים בארצנו. לרבות, אזורי מגורים, אזורים מסחריים ופארקים עירוניים.

לאור התפוצה הגאוגרפית הנרחבת של בז מצוי, מין זה מתחלק ל-11 תת-מינים שונים. בארץ ישראל מתקיים תת המין: Falco tinnunculus tinnunculus.

קינון בז מצוי מתחיל בסוף עונת החורף. בתקופת החיזור הופכים הזוויגים לקולניים במיוחד. הזוגות מחפשים מקום קינון מוכן, כדוגמת: בין דרגשי הסלע, שקעים בגזע העץ, קופסאות קינון מלאכותיות ועמודי חשמל. לעיתים מבז מצוי מקנן אפילו על אדן החלון או בתוך אדניות. לעיתים משמש הקן את הזוגות במשך מספר מחזורי רבייה. תקופת הטלת הביצים חלה בחודשי אפריל-יוני. הנקבה מטילה 4-5 ביצים. היא דוגרת על הביצים במשך 29 ימים. לאחר בקיעת הגוזלים, מספק הזכר חומרי מזון למשתכני הקן. הגוזלים עצמאים להמשך חייהם לאחר כחודשיים מיום בקיעתם.

בז מצוי אינו בררן מדי לגבי סוגי המזונות מהם הוא ניזון. הוא מתאים את תזונתו בהתאם לסביבת מחייתו (וכזכור - היא מגוונת). באופן כללי, ניזון בז מצוי מיונקים קטנים (בעיקר מכרסמים), ציפורים קטנות, זוחלים וחרקים שונים. סממן מעניין המאפיין מין זה הוא אופן סקירת השטח בחיפושו אחר מזון - הוא תר את השטח כאשר מעופו קופא במקום. נראה כי הבז שומר על המקום בצורה יציבה למדי בזכות נפנוף מהיר במוטת כנפיו. תנוחה יציבה זו מאפשרת לו, בזכות ראייתו החדה, לזהות את הטרף הקטן הנע על הקרקע. עם איתור הטרף הוא צולל לעברו במהירות אדירה ולוכד אותו באמצעות טפריו החדים.

בז מצוי הוא הציפור הלאומית של בלגיה.

- קישור ישיר:
תמונות
תמונות בז מצוי:
  • בז מצוי
  • בז מצוי
  • בז מצוי
- תגיות: בז, 1511445068