דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > מגדיר > בעלי חיים > מיתרניים > עופות > תוכאים > תוכיים > דררה

דררה

Rose ringed Parakeet

ממלכה: בעלי חיים | מערכה: מיתרניים | מחלקה: עופות | סדרה: תוכאים | משפחה: תוכיים | מין: דררה

דררה
מאפיינים
מוצא:אפריקה, אסיה
שם מדעי:Psittacula krameri
שם נפוץ:דררה, דררה מצויה, דררה ירוקה
אורך מירבי:40 ס"מ
מוטת כנפיים:50 ס"מ
משקל מירבי:140 גרם
תזונה:זרעים, פירות
שימור מצב שימור עולמי - ללא חשש (באדיבות IUCN)
חסר
מידע
ללא
חשש
קרוב
לאיום
פגיע
סכנת
הכחדה
סכנה
חמורה
נכחד
בטבע
נכחד
תיאור מידע
דררה היא ציפור שצבעה ירקרק אשר פלשה אל תחומי ארץ ישראל באמצע המאה ה-20'. שמה העממי הוא "דררה" אולם אין זה שמה המדויק. השם "דררה" הוא השם אשר מייצג את השם המדעי של הסוג (Psittacula) ולא את השם המדעי של המין. כאשר מזכירים את שמה בארצנו, מתכוונים למין המתואר ע"י השמות הללו: דררה מצויה \ דררה ירוקה. תפוצתה העולמית המקורית מתרכזת בדרום יבשת אסיה (אזור הודו-איראן) ובחלקים תחומים ביבשת אפריקה. דררה בישראל היא ציפור יציבה שכיחה. היא נפוצה ביותר באזור הצפון ובאזור מישור החוף (לרבות אזור גוש דן). בתי גידולה האופייניים הם שטחים פתוחים, שדות מעובדים, מטעים, פארקים ובקרבת יישובי האדם.

דררה ירוקה היא תוכי שגודלו בינוני. אורך גופה הוא כ-40 ס"מ. זנבה מהווה כמחצית מאורך גופה. אורך מוטת כנפיה הוא כ-50 ס"מ. משקל פריט בוגר מגיע לכדי 140 גרם. באופן הנגזר משמה, הצבע הדומיננטי בגופה הוא ירוק (דררה "ירוקה"). מקורה הוא דו-גוני: חלקו התחתון שחור ואילו חלקו העליון אדום. סביב עיניה מופיעה טבעת אדומה. אצל הזכרים מופיע פס שחור בולט מפריד את אזור ראשה מאזור החזה. פס זה נמשך כמעט עד לכיפת הראש, לקראת סופו הופך אדמדם. הנקבות חסרות פס תוחם זה. 

דררות מקננות בשטחי ארץ ישראל. עונת הקינון חלה בין החודשים דצמבר ליוני. הקינון נעשה לרוב בגומות שעל עצים (בארץ - בעיקר עצי אקליפטוס). לעיתים מוצאת מקומות קינון על בתי מגורים. הדררה בונה לרוב את קינה. אולם לעיתים היא משתלטת על קן של מין זר (כדוגמת נקרים) ומשפצת אותו לצרכיה. הדררה מטילה עד כ-6 ביצים. משך הדגירה על הביצים הוא כ-23 ימים. הצאצאים פורחים מהקן לאחר כ-50 ימים. הם יגיעו לבגרות מינית רק לאחר כ-3 שנים. תוחלת החיים של דררה הוא 15 שנים בממוצע. תועדו פריטים שהגיעו לגיל 30 שנים.

תזונת דררה מבוססת על מאכל תזונה צמחית. היא ניזונה מאכילת זרעים ופירות שונים - בהתאמה למזון הזמין לה באותו המקום.

משום יופייה הוויזואלי הרב, הופצה דררה מצויה על ידי האדם למטרות נוי. פריטים מעטים אשר הצליחו לחמוק משבי האדם מצאו בסביבתם החדשה בית והתבססו בה. התאמתה לתנאי אקלים שונים, יכולות רבייה מפותחת ומאכל קשת מזונות רחבה מהווים את הבסיס האיתן ליכולתה להסתגל למחיה באזורים שונים על פני כדור הארץ. בארץ ישראל נחשבת דררה מצויה למין פולש. ראשוני הפריטים המשוטטים בטבע נצפו בשנות ה-60'. מאז, התפתחה אוכלוסייתם בצורה ניכרת. על אף היות דררה מצויה בעל כנף מרשים ביופיו, תוכי זה מסב נזקים מסוימים לסביבתו. נדמה כי את נזקיו הכבדים ביותר סופג ענף החקלאות בארץ. הדררה ניזונה בשלל יבולים ובכך גורמת לנזק לחקלאי. נוסף על כך, קולה הצווחני של הדררה עשוי להדהד למרחק רב - דבר אשר עשוי להפריע לאוכלוסיית האדם.

בעולם קיימים מספר תת מינים של דררה מצויה:
  • Psittacula krameri krameri - תואר לראשונה ע"י Scopoli בשנת 1769.
  • Psittacula krameri manillensis - תואר לראשונה ע"י Bechstein בשנת 1800.
  • Psittacula krameri parvirostris - תואר לראשונה ע"י Souance בשנת 1856.
  • Psittacula krameri borealis - תת המין המופיע בארץ ישראל. תואר לראשונה ע"י Neumann בשנת 1915.

- קישור ישיר:
תמונות
תמונות דררה:
  • דררה
  • דררה
  • דררה
סרטיםדררה - וידאו:
דררה
דררה
דררה
- תגיות: דררה, הדררה, דררות, דרארה, srrvדררה